Dačice

... na mapě

Zobrazení na mapě

První písemná zmínka o obci pochází z první poloviny 12. století a to jako o majetku Konráda Oty Znojemského. Obec byla důležitým střediskem kolonizace horního Podyjí. Ve druhé polovině 14. století se stali majiteli Dačic páni z Hradce, kteří na křižovatce dvou důležitých obchodních cest založili město s náměstím tvaru velkého trojúhelníka. Největší slávu zaznamenaly Dačice za vlády Krajířů z Krajku v 16. století. Tehdy byly centrem oblasti, která sahala až ke Znojmu.
Městečko světově proslulo svojí cukrovarnickou výrobou, právě zde byl totiž v roce 1841 poprvé na světě vyroben kostkový cukr. Bylo to podle vynálezu J. K. Rada.
Dodnes jsou Dačice přirozeným centrem jihozápadní cípu Moravy nejen díky své poloze, ale i díky množství služeb, obchodů a kulturních i sportovních akcí. Okolí dotváří malebný charakter města, jehož historické jádro je městskou památkovou zónou a pravidelně se zde pořádá také řada kulturních festivalů.
Mezi památky Dačic patří mohutná renesanční věž, která tvoří dominantu města. Byla postavena v letech 1586 až 1592 a přiléhá ke kostelu svatého Vavřince. Bývalá radnice na náměstí byla postavena v roce 1559 v renesančním slohu, je ozdobena barokní bání. Dnešní radnicí je zdejší Starý zámek, který byl postaven ve stylu italských renesančních paláců v letech 1572 až 1579. Empírový Nový zámek byl postaven krátce po dokončení Starého zámku. V bývalém františkánském klášteře je v provozu městské muzeum a galerie. K baroknímu klášteru z druhé poloviny 17. století patří jednolodní kostel svatého Antonína Paduánského. Na náměstí stojí barokní mariánský sloup z první poloviny 18. století a empírová kašna ze začátku z 19. století. Po velké morové epidemii na konci 17. století byla postavena u cesty na Telč kaple svatého Rocha. Památník ve tvaru kostky cukru stojí u kostela svatého Vavřince a připomíná vyrobení prvního kostkového cukru na světě.
V současnosti žije v městečku na samé hranici Čech a Moravy na horním toku Moravské Dyje necelých osm tisíc obyvatel.

  info  
tohle bude zápátí