Konstantinovy Lázně

... na mapě

Zobrazení na mapě

Za historií Konstantinových Lázní se musíme vrátit v čase na začátek 19. století. V roce 1803 byla totiž u sirnatého pramene postavena první lázeňská budova. V roce 1837 pak lázně koupil majitel panství Konstantin z Lövensteinu, po němž se lázně od roku 1900 jmenují. Znovu byly lázně prodány v roce 1872 a to plzeňské společnosti, jíž vedl JUDr. Franz Josef Pankraz. V těchto letech byl založen lázeňský park a dokončena nové lázeňská budova. V roce 1890 nechala Pankratzova manželka Sofie vybudovat kapli zasvěcenou Panně Marii Lurdské. Po smrti Franze Pankratze se vedení lázní ujal jeho syn Otmar. V roce 1905 se pak majitelem lázní stává jeho zeť dr. Eduarda Lenze. V lázních se léčili hlavně pacienti trpící padoucnicí, revmatismem nebo problémy s krevním oběhem.
Po přivedení železnice na začátku 20. století následoval velký rozvoj lázní, postaveny byly nové lázeňské vily a hotely. Po první světové válce byla obec elektrifikována, přibylo koupaliště, vodovod nebo kino, v roce 1928 pak následovala přestavba hlavní lázeňské budovy.
Po druhé světové válce byl hlavní pramen a budova pojmenována podle významného kardiologa a příznivce lázní Bohumila Prusíka.
Od roku 1992 lázně , které patří mezi nejmenší v České republice, spravuje společnost Léčebné lázně Konstantinovy Lázně, a.s.

  info  
tohle bude zápátí