Zámek Horšovský Týn

... na mapě

Zobrazení na mapě

Za historií zámku v Horšovském Týně se v čase musíme vrátit až do 12. století. Tehdy totiž v nedalekém Horšově stával opevněný biskupský dvorec, který ale v polovině 13. století přestal vyhovovat požadavkům své doby. Na skalnatém ostrohu v blízké kupecké osadě Týn byl jedním z pražských biskupů vystavěn raně gotický hrad. Po husitských válkách hrad přechází z církevních rukou do rukou šlechty. Jedním z prvních šlechtických rodů pak byli Ronšperkové, páni z Poběžovic. Kolem roku 1535 panství získal významný český rod pánů z Lobkovicz.
V roce 1547 vypukl ve městě rozsáhlý požár, který hrad vážně poškodil. V roce 1551 byl hrad přestavěn na zámek v renesančním slohu, tak se nám dochoval do dnešních dnů. Za účast na Stavovském povstání bylo panství zkonfiskováno a v roce 1623 jej koupil za nepatrný obnos jako levný pobělohorský konfiskát štýrský hrabě Maximilian Trauttmansdorff. Trauttmansdorffové pak vlastnili zámek až do roku 1945, kdy na základě Benešova dekretu nad ním převzal správu stát.
Hrad a zámek Horšovský Týn nebyl po renesanční přestavbě v 16. století již později významně přestavován, díky čemuž má nesmírnou historickou hodnotu. V roce 1996 byl proto prohlášen Národní kulturní památkou.

  info  
tohle bude zápátí